ייבוש- עשה ואל תעשה

לאחר חודשים של עבודה קשה בה השקינו, טיפלנו וטיפחנו את הצמחים הגיע זמן הקטיף והייבוש. בעוד שלרבים שלב זה נראה השלב הפחות חשוב, יש להבין שייבוש נכון חיוני בכדי ליהנות מטעמים וריחות משובחים. אם לא נקפיד על הטיפול הדרוש בייבוש, אנו יכולים להרוס את כל העבודה הקשה. במאמר זה נתמקד בטעויות הנפוצות ביותר שנעשים בעת ייבוש הצמחים, טעויות שכאמור יכולות להרוס את כל המאמץ שהשקענו.

התעלמות מצבע השרף:
התבוננות בצבע השרף היא קריטית וזאת בכדי לאפשר לנו לקצור את הצמחים בזמן האופטימלי מבלי לאבד את תכונותיו המזינים והרפואיים של הצמח. במהלך הפריחה צבע זה משתנה משקוף לחלבי ומסתיימים בצבע ענבר. בדרך כלל התקופה הטובה ביותר לקצור היא כשחלק גדול מהשרף בצבע חלבי, ומספר קטן כבר מראה גווני ענבר. בצורה זו תכונות החומרים המזינים והרפואיים הם במצב האיכותי והטוב ביותר, כך שהטעם, הארומה וההשפעה של הניצנים יהיו גם הם בשיאם. זהו הצעד הראשון להשגת מוצר איכותי, אותו נסיים בתהליך הייבוש.

קציר עם מצע רטוב:
משהגענו לנקודת הקטיף האופטימלית, הגיע הזמן לקצור את הצמחים. אחת מהטעויות הנפוצות שעלולה לעכב ייבוש למשך מספר ימים היא קצירת הצמחים כאשר מצע הגידול רטוב,
או שאפשר להציג זאת גם בדרך זו: כאשר תכולת המים ברקמות הצמחים היא המקסימלית. לכן אם אנו רוצים לייבש את הצמחים כראוי ובזמן הקצר ביותר, עדיף לקצור את הצמחים כאשר המצע יבש לפחות ביום אחד ותכולת המים הפנימית שלהם תהיה נמוכה יותר. באותו אופן, אם אנו רוצים להאיץ את הייבוש עדיף לגזום ביסודיות וגם להסיר כמה שיותר עלים וגבעולים שאפשר. בדרך זו אנו למעשה נייבש פחות מסת צמח, ותהליך הייבוש תתבצע במהירות יחסית.

התעסקות עם הפרי והצמח ללא שום צורך:
גם כשאנחנו חותכים את הצמחים וגם במהלך תהליך הגיזום חשוב מאוד לא לגעת בפרי.
ישנן פירות העטופות בשרף ומגע עם הידיים מעביר את השרף מהפרי ליד.
זה בדיוק מה שאנחנו רוצים להימנע ממנו. אנחנו רוצים לשמור על הפירות במצב מושלם!

אי הסרת חלקים צמחיים נגועים:
ברגע שאנו מוכנים לקצור מומלץ מאוד לבדוק היטב כל ניצן, פרח ופרי
ולחפש  אחר מחלות ומזיקים. יש לשים לב במיוחד לעובש או טחב. אם נתעלם ולא נשים לב ונייבש למרות הכול אם הנגעים, הזיהום עלול להתפשט ולהשאיר אותנו עם ההפתעה לא נעימה של יבול פגום. חשוב מאוד להסיר חלקים פגומים מהצמח טרם הייבוש.

רמות לחות שגויות בחדר הייבוש:
הפרחים שלנו כבר חתוכים, גזומים ומוכנים לייבוש. עם זאת, עלינו לזכור שרמת הלחות היחסית בחדר הייבוש תקבע הן את מהירות הייבוש והן את איכותו. אנו רוצים ייבוש איטי ואחיד,
ללא "פיקים" בטמפרטורה או בלחות. שימו לב: יש לשמור על הטמפרטורה והלחות קבועים ככל האפשר. הלחות האידאלית לייבוש היא 50-60%. רמת לחות מתחת למומלץ תביא לייבוש מהיר מדי בעוד שרמת הלחות גבוה עלולה לגרום לבעיות כגון: פטרת (עובש) וטחב.

אוורור לקוי בזמן הייבוש
מגדלים רבים משתמשים באוהל הגידול שלהם כמתקן ייבוש ומותירים את מערכת האוורור פועלת בתהליך הנ"ל.
בדרך זו מושגת זרימת אוויר נכונה בחלל הייבוש, והתקנת פילטר פחמן, תימנע את ריחם העז של הצמחים. יש אפשרות גם להתקין מאוורר קטן שיעזור בסירקולציה וכך להימנע מהיווצרות כיסי אוויר או לחות בין העלים לגבעולים ובין הפרחים לפרי. יש להימנע מכיוונו הישיר של המאוורר על הצמח מכיוון שמצב זה יכול לגרום לחלק החיצוני של הצמח להתייבש מהר יותר מאשר לפנימי לכן מומלץ שהאוורור יהיה מינורי ככל שניתן אם החלטנו לכוון את המאוורר לעברו של הצמח.

שליטה בטמפרטורה ואור בחדר הייבוש
בדומה ללחות, טמפרטורה לא נכונה יכולה להרוס את הפרי שלנו. טמפרטורות מעל 25 מעלות יכולות לייבש את הצמח מהר מדי. הטמפרטורה האידיאלית היא כ 23 מעלות צלזיוס.
מצד שני, אם אנו מייבשים את הצמחים באור זה יפגום בחלק מתכולת השרף, ויפחית את האיכות הסופית של הפרי. האידיאל הוא לייבש את הצמחים במקום קריר יחסית, מאוורר וחשוך. בדרך זו נמנע פגיעה בצמחים ובאיכותם.

עצה אחרונה ושימושית: אם הניצנים שלכם התייבשו מדי, תוכלו להכניס אותם לצנצנת הרמטית עם שקיות לחות (Integra/ Buveda) המותאמות לכך בכדי להחזיר להם מהלחות בכדי "להחיות" אותם מחדש.
קציר שמח!

מאמרים מומלצים לקריאה ע"י הצוות:

כל המאמרים.. הצעה למאמר ?