גידולי OutDoor

גידולי OutDoor

OutDoor – גידול בטבע

ישנם מגדלים הטוענים שהפרי הכי גדול, טעים וארומתי מגיע דווקא מגידול בטבע (OutDoor). כמובן  שהדעות חלוקות, אך עם זאת בכדי לגדל בצורה הזאת יש למצוא את המקום המתאים ביותר לגידול שכזה:

מציאת מיקום:
1. אדמה פוריה ומתאימה – נקו את הקרקע מעשבים שוטים ודשנו אותה בהומוס / גוואנו. במקומות בהם אין אפשרות לעבוד בקרקע הטבעית (אדמות כבדות ומסולעות), רצוי להשתמש בעציצים גדולים (18 / 25 ליטר ואף גדולים יותר) ובתערובות אדמה.  לבעלי ניסיון הייתי ממליץ לגדל בתערובות גידול הידרו כגון: תערובת הידרו – קוקוס פרלייט (יותר ייבול בזכות פיטום הצמחים בהשקיה ודישון). אך זכרו שרמת האידוי של תערובות אלו גבוה יותר מאשר של תערובות האדמה.
2. מקור השקיה = גשם, ברז מים, צינור, מיכלי השקיה, טפטפות, מערכת השקיה ודשנים  (גשם לא יעזור במקרה הנ"ל מכוון שתקופת חיי הצמח וגידולו הינם בתקופה בה כמות הגשם מזערית)
3. תאורה ואור = שמש. דאגו לפחות לחמש שעות שמש ישירה (מומלץ מזריחה והלאה) . שימו לב: שמש ישירה במשך כל היממה ואחה"צ בפרט יכולה לגרום נזק ולכן מומלץ להשתמש גם ברשת צל 30% או במשאבי הטבע כגון: עצים ושיחים.

מספר כללים:
לאחר מציאת המקום הרצוי, מומלץ להכין את הקרקע והזרעים לשתילה:
שימו לב שזרעים בעלי אופי פריחה אוטומטית יניבו פירות קטנים יחסית לאלו שמושפעים מזמני אורך היום הטבעי. זמני השתילה המומלצים הנם אפריל / מאי מכוון שהצמחים יפרחו בסביבות אמצע אוגוסט תחילת אוקטובר וכך ניצור צמחים שופעים ויבולים גדולים. לאחר שזרעתם ושתלתם, השקו מעט את הצמחים ודאגו שהאדמה תהיה לחה. לאחר כשבועיים של צמיחה הדבירו את הצמחים בהדברה מונעת כגון נימיקס 45 ונימגארד ממזיקים ווירוסים. המשיכו להשקות ולדשן לפי הצורך עד להופעת פירות בשלים או עד אוקטובר (צמחים גדולים בשיא פריחתם יקבלו כ-4 ליטר השקיה) ישנם מגדלים שמנביטים בתוך חללים סגורים ורק לאחר הופעת שתיים עד ארבע עלים מקוריים (לא עלי הנבט) דואגים להעביר את הצמחים לטבע.

טיפים:
-השקו בשעות היום המוקדמות
-בכדי ליצור צמחים קטנים יחסית בגלל חוסר מקום יש לשתול / להזריע  את הצמחים בסביבות יוני / יולי

מפגעי הטבע:
1. קרה / כפור – תופעה זו מתרחשת בחורף בשעות המאוחרות או המוקדמות של היום,
   לרוב בימים ללא עננים באזורים הנמוכים והעמקים הפנימיים בארצנו – הטמפרטורה יכולה להגיע לאפס מעלות ומתחת
   שימו לב לסימני הלחץ: התייבשות השחרת העלים עד לכדי מוות.
2. צינה / קור – הטמפרטורות נמוכות אך גבוהות מספיק מכדי להגיע לקיפאון
שימו לב לסימני הלחץ: שינוי צבע הגבעול לאדמדם, הסתלסלות העלים ומוות

3. ברד – מי גשם שקפאו עוד בדרכם לקרקע ונהפכו קרח
  סימני לחץ: קרעים וכתמים שחורים / חומים בעלים, שבירת ענפים והפלת הפרי.
4. כוויות חום – בדר"כ משמש ישירה, שריפות או מהפעלת מכשירים הפולטים חום כגון: מנועי רכב ומנגלים
   שימו לב לסימני לחץ: סלסול העלים והתייבשות קצותיהם, שינוי בגוון צבע הפרי והשחרת הגבעולים.
5. צל – אין מספיק אנרגיית שמש להתפתחות
    שימו לב לסימני לחץ: התארכות הגבעולים בין פרקי הענפים והצהבה
6. רוח – רוחות חזקות ואף סופות
    שימו לב לסימני לחץ: עלים וגבעולים קרועים, ענפים שבורים ופירות שנפגעו ולנפלו
7. שלג – בדר"כ באזורים גבוהים כמו החרמון
    שימו לב לסימני לחץ: השחרה של הגבעולים והעלים, התייבשות ומוות
8. לחות מי הים – רוחות הנושבות מכיוון הים נושאות עימם מי ים עם מלח וחול
    שימו לב לסימני לחץ: נשירה וצריבה בעלים, התנוונות הגבעולים
9. גשם ושיטפונות – כמויות מי גשמים היורדים בפרקי זמן קצרים
שימו לב לסימני הלחץ: עקירת הצמחים, חשיפת השורשים וגרימת מוות לשורש, עקירת המצח ע"י סחף הקרקע שנוצר וכמו כן עקב הסחף ייתכן גם בעברת מחלות.